Тромавата ваксинация в европейските страни роди нов вид туризъм - ваксинационният.

...
Тромавата ваксинация в европейските страни роди нов вид туризъм - ваксинационният.
Коментари Харесай

Нова мода - чужденци бият път до България и хвърлят доста пари за ваксинационен туризъм

Тромавата  имунизация в европейските страни роди нов тип туризъм - имунизационният. През последните седмици се следи интерес от страна на чужденци да се ваксинират в България. Причината е, че в страните, в които живеят, имат непокътнати часове чак за есента. Те обаче не желаят да чакат толкоз дълго и да рискуват да се заразят с COVID-19. Напротив, желаят да се върнат допустимо най-бързо към естествения си метод на живот. 

Туроператори са звънели и до пловдивски лекари да питат дали е допустимо чужденци да бъдат ваксинирани у нас, написа " Марица ". „ Няма проблем да бъдат имунизирани откакто са членове на Европейски Съюз. Вече няколко индивида са минали по този метод през зеления кулоар. Туроператорите питат най-често за хора от Австрия, Чехия и Белгия. За тях няма значение дали ще употребяват Астра Зенека, Pfaizer или Модерна “, изясни доктор Екатерина Петкова, която е отпред на ДКЦ „ Пълмед “. 

Освен разноските за пътни, чужденците, идващи у нас, харчат и пари за PCR и хотел. Причината е, че с цел да влязат в страната ни, те би трябвало да дават негативен резултат от PCR тест за ковид, изработен не по-рано от 72 часа преди идването или да се тестват до 24 часа след влизането си в България. Другата алтернатива е да изкарат 10-дневна карантина.

На фона на напора от чужденци за ваксиниране у нас, се следи спад на желанието измежду българите. Причината е, че страната ни разполага с най-големи количества от Астра Зенека, а страхът на хората от възможни тромбози е огромен. 

С две трети е намаляла имунизация та с оксфордския препарат през последните седмици. В денонощния кабинет в ДКЦ на „ Пълмед “ на ден вършат по не повече от 30 ваксини. За съпоставяне преди да се заприказва за връзката сред нея и тромбозите, медиците биеха първа игла приблизително на по 100 души дневно. 

„ Имали сме и дни, в които сме стигали до над 370 души дневно. Сега се случва и да хвърляме от имунизацията – в случай че сме я отворили вечерта и няма искащи за последните 1-2 дози, на сутринта тя към този момент не е годна. Отливът към Астра Зенека е голям, а до момента в който хората чакат ред за РНК ваксини, част от тях се разболяват “, разяснява доктор Петкова. В ДКЦ на „ Пълмед “ препаратът на Pfaizer към този момент е привършен, а количествата от Модерна са малко. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР